
Gleby w Polsce są ubogie w magnez, na co wskazuje ponad 60% gleb mieszczących się w klasie zasobności niskiej. Dla pełnego wykorzystania potencjału plonowania oraz osiągnięcia zamierzonej jakości naszego plonu musimy utrzymać zawartość tego pierwiastka na poziomie co najmniej średnim.
Wiosenne niedobory wapnia i magnezu możemy uzupełnić stosując odpowiednie dawki innowacyjnego nawozu wapniowo-magnezowego o nazwie Super Mag, który jest produkowany ze zmikronizowanej mączki magnezowej zawierającej cenne dla roślin makro i mikroelementy (B, Zn, Mn, Mo, Fe, Cu).
Występowanie Mg w roślinie:
50% magnezu ogólnego znajduje się w liściach,
20% w nasionach, 4% w korzeniach
Funkcja fizjologiczna:
składnik chlorofilu, szczawianów (wakuola), fityny, pektynianów (blaszka środkowa), aktywator wielu enzymów, głównie przenoszących reszty fosforanowe (kluczowa rola w powstawaniu ATP podczas procesu fotosyntezy i oddychania), przedłuża aktywność biologiczną chloroplastów, stabilizuje strukturę rybosomów.
Niedobór magnezu powoduje:
- spadek odporności roślin na choroby
- niższe plony
- pogarsza jakość plonów
- niższą zawartość białka, tłuszczu i cukrów
Najskuteczniejszym i najtańszym sposobem nawożenia magnezem jest stosowanie wapna magnezowego. Zabieg ten podnosi odczyn gleby, dlatego należy traktować go jako wapnowanie profilaktyczne.
Magnez jest pierwiastkiem deficytowym w większości gleb lżejszych. Jest to składnik podlegający łatwo wymywaniu w głębsze warstwy profilu glebowego. Dlatego bardzo ważne jest stosowanie go regularnie.
Z reguły im gleba lżejsza i bardziej kwaśna, tym wymywanie magnezu przebiega szybciej. Magnez jest dość łatwo wymywany nawet na glebach cięższych.
Niedobór magnezu dotyka niekiedy tylko rośliny we wczesnych fazach rozwojowych, gdy mają mały i płytki system korzeniowy. Po głębszym ukorzenieniu się roślin niedobór ustępuje. Na glebach lżejszych ubogich w magnez, na terenach pagórkowatych, intensywna uprawa wszystkich roślin wymaga praktycznie corocznego stosowania łatwo przyswajalnego magnezu SUPER MAG, który zawiera Mg CO3 42% ,Ca CO3 55%..
Wrażliwe na niedobór magnezu są wszystkie rośliny, szczególnie rośliny kapustne, w tym rzepak a także buraki, kukurydza, motylkowe, ziemniak oraz wiele warzyw: papryka, pomidor, ogórek, dynia, sałata i warzywa korzeniowe.
Udział roślin motylkowych w runi użytków zielonych oraz trwałość wieloletnich plantacji motylkowych (na przykład lucerny) zależy znacząco od zasobności gleby w magnez.
Transport magnezu w roślinie odbywa się głównie przez ksylem (drewno). To składnik mobilny w roślinie – w sytuacji niedoborów przemieszcza się z organów starszych do młodszych. Dlatego objawy niedoboru najpierw widoczne są na starszych organach, z których składnik przemieszcza sie do młodszych. Po wyczerpaniu zasobów, objawy pojawiają się na młodszych częściach rośliny.
- Zwiędły pokrój rośliny (zaburzenia gospodarki wodnej rośliny).
- Paciorkowate chlorozy wzdłuż liści zbóż.
- Nekrotyczne, smugowate plamy na liściach zbóż.
- Zasychanie starszych liści .
- Marmurkowate chlorotyczne plamy pomiędzy żyłkami starszych liści roślin dwuliściennych.
- Objawy niedoborów są intensywniejsze w czasie długotrwałej deszczowej pogody w wyniku wypłukania magnezu z gleby (na glebach bardzo lekkich).
