09-09-2022

Artykuły

Pobierz PDF Jakie warzywa lubią wapnowanie?


Na czym polega wapnowanie warzywnika?

Każdy ogród ma swój własny mikroklimat i właściwości gleby. Zanim zacznie się uprawiać warzywa, warto poznać jej specyfikę. Można w tym celu pobrać próbki ziemi i oddać je do laboratorium na badania. Dzięki temu będzie wiadomo, jaką kwasowość ma gleba w ogrodzie oraz jakie niedobory składników pokarmowych ją charakteryzują.

Jeżeli okaże się, że gleba ma wysoką kwasowość i niezbędne jest wyrównanie jej pH, warto pomyśleć o zastosowaniu wapna granulowanego. Należy wymieszać je równomiernie z glebą w odpowiedniej dawce. Dzięki temu będzie się ono stopniowo uwalniać w ziemi i odkwaszać ją. Co więcej, jeśli wyniki badania pokazały niedobór magnezu w glebie, można zastosować wapno magnezowe zamiast zwykłego wapna.

Bardzo często zdarza się tak, że w wyniku zbyt kwaśnej gleby rośliny nie są w stanie prawidłowo rosnąć i się rozwijać. Czasami niskie pH sprawia, że pomimo znajdujących się w glebie składników odżywczych rośliny nie są w stanie ich przyswajać i marnieją, nie przynosząc oczekiwanych plonów. Dopiero gdy wyrówna się pH gleby, dostarczy się wapnia i magnezu, w roślinach odblokowuje się zdolność przyswajania składników pokarmowych. Dzięki temu mogą się prawidłowo rozwijać. Zwiększa się także ich odporność na choroby i grzybice. Trzeba pamiętać o tym, by jednocześnie z wapnowaniem nie stosować innych nawozów np. azotowych lub organicznych. Należy zachować pomiędzy nimi przynajmniej miesiąc przerwy.

Kiedy wapnować warzywnik?

Wapnowanie warzywnika najlepiej jest przeprowadzić jesienią po zakończeniu zbiorów w ogrodzie lub wczesną wiosną, minimum miesiąc przed wysiewem nasion lub zasadzeniem sadzonek. Dawkę wapna należy dostosować do wapnowanego obszaru i parametrów gleby, jakie chce się otrzymać.

Zabieg ten najlepiej przeprowadzić w ciepły, słoneczny i bezwietrzny dzień. Dzięki temu uniknie się nadmiernego pylenia. Należy pamiętać o tym, by równomiernie rozsypać wapno i wymieszać je z glebą.

Jakie warzywa lubią wapnowanie, a jakie nie?

Warzywami, które kiepsko sobie radzą w świeżo wapnowanej ziemi, są głównie:

  • burak ćwikłowy;
  • pomidor;
  • cebula;
  • seler;
  • marchew;
  • groch;
  • ogórek;
  • koper ogrodowy;
  • kukurydza.

Te warzywa najlepiej sadzić lub wysiewać minimum rok po wapnowaniu, gdy stężenie wapnia w glebie się zmniejszy. Pozostałe warzywa w większości dobrze radzą sobie na świeżo wapnowanym podłożu.

Dobrym wzrostem na glebach wapiennych cieszy się większość owoców. Taka ziemia szczególnie sprzyja rośnięciu brzoskwiń. Maliny stanowią wyjątek, ale i one dadzą sobie radę na takiej glebie, jeśli będą odpowiednio nawadniane i ściółkowanie.

Na wapnowanych glebach dobrze radzą sobie także zioła, np. tymianek, szałwia, rozmaryn, hyzop czy szanta zwyczajna. Pietruszka z kolei będzie lepiej rosła w kolejnych latach po wapnowaniu gleby.

Co powoduje zakwaszenie gleby?

Do zakwaszenia gleby w ogrodzie dochodzi na skutek wielu czynników. Pierwszym z nich jest ukształtowanie geologiczne naszego kraju. Ze względu na to, że Polska znajduje się na terenach polodowcowych, około 60% gleb jest kwaśne lub bardzo kwaśne. Niekorzystnie wpływają na glebę również procesy bielicowe, które sprawiają, że związki zasadowe wymywają się z górnych warstw i trafiają do tych znajdujących się poniżej.

Do zakwaszenia gleby przyczynia się także działalność człowieka. Poprzez uprawę warzyw i owoców, jak również stosowanie nawozów gleba ulega zakwaszeniu. Nie bez znaczenia pozostają również kwaśne deszcze i opady atmosferyczne, które wymywają z gleby wapń oraz inne składniki odżywcze.

Niskie pH gleby i wynikające z tego jej zakwaszenie także przyczyniają się do szybszego wymywania składników odżywczych z gleby. Pierwiastki takie jak: magnez, potas, azot i fosfor są trudniej przyswajalne i mniej biodostępne dla roślin. Dużo większe oddziaływanie na uprawiane gatunki mają metale ciężkie. Gorszym rozwojem charakteryzują się także mikroorganizmy, które działają wspierająco na wzrastanie sadzonek. Niskie pH zwiększa ryzyko zachorowania rośliny na różne choroby, w tym grzybowe. Konieczne jest wtedy zwiększenie kosztów przeznaczonych na środki ochrony roślin, by ratować plony.

Jaki nawóz wapniowy wybrać?

Wapno do wapnowania warzywniaka należy wybierać w zależności od tego, jaki efekt chce się osiągnąć. To, które działa najszybciej, ma formę tlenkową. Określa się je także jako wapno palone lub budowlane. Można stosować je na ciężkich glebach lub tych o bardzo niskim odczynie pH. Nie należy go używać w okresie poprzedzającym siew lub sadzenie roślin.

Wapnem wolniej działającym i bezpieczniejszym w stosowaniu jest wapno węglanowe. Występuje ono naturalnie w przyrodzie. Ma dużo większą skuteczność niż tlenkowe. Może mieć np. formę kredy nawozowej. Można stosować je na glebach lekkich i średnich, ma też szybszą przyswajalność wapna. Dlatego wapnowanie nawozem o wyższej reaktywności, np. tlenkowym, mogłoby doprowadzić do dysproporcji i poważnych zaburzeń w glebie.

Pozostałe artykuły:


Zapoznałem się
Nasza strona korzysta z plików cookies generowanych w jedynie w celach pomiarów statystycznych. Jeżeli nie zablokujesz plików cookies w swojej przeglądarce internetowej, to tym samym zgadzasz się na ich używanie oraz zapisanie w pamięci urządzenia.