backBtn

Jak uprawiać kapustę, by mieć obfite plony?

Opublikowano: 2023-01-24 img

Jakie wymagania uprawowe ma kapusta?

Wymagania glebowe kapusty

Kapusta jest warzywem, dla którego najlepsza temperatura wzrostu to ta mieszcząca się w przedziale 15–20 stopni Celsjusza. Natomiast rozsada kapusty powinna rosnąć w temperaturze od 10 do 15 stopni Celsjusza. Warzywom kapustnym nie są straszne przymrozki ani mrozy mające kilka stopni poniżej zera. Jeśli jednak chłody będą zbyt dotkliwe na etapie produkcji rozsady, to rośliny zbyt szybko wybiją w pędy nasienne.

Kapusta nie lubi cienia, musi mieć dostarczoną dużą ilość światła. Warzywo to wykazuje się również dużymi wymaganiami w stosunku do zapotrzebowania na wodę. Najlepiej udaje się na glebach, które mają dużą pojemność wodną. Dobrze rośnie na czarnoziemach, ziemiach gliniastych i ilastych, a także na zmeliorowanych glebach torfowych. Na gorszych ziemiach konieczna jest rekultywacja gleby.

pH gleby

Najlepsze pH gleby dla uprawy kapusty wynosi 6,2–7,8. Ze względu na to, że kapusta jest bardzo wrażliwa na nieodpowiednie pH gleby, konieczny będzie zabieg wapnowania. Można w tym celu przeprowadzić sianie wapna granulowanego. Najlepiej zrobić to wiosną, przed wysadzeniem kapusty na pole. Najlepsze efekty przynosi zastosowanie nawozu wapniowego w dawce od 500 do 1000 kg na jeden hektar uprawy. Wpływ wapnowania na uprawy kapusty jest bardzo duży.

Płodozmian

Kapusta na tym samym stanowisku może być uprawiana co 4 lata. Konieczne jest stosowanie płodozmianu, aby uchronić uprawy przed porażeniem przez choroby i zaatakowaniem ich przez szkodniki. To warzywo ma wyjątkowo dużą wrażliwość na kiłę kapusty. Poza płodozmianem przed zapadalnością na choroby może uchronić unikanie sadzenia tej rośliny na glebach zakwaszonych i podmokłych.

Kapusty nie powinno się uprawiać po warzywach takich jak szpinak, burak, rabarbar i inne warzywa kapustne. Można ją sadzić natomiast po: roślinach kłosowych, koniczynie i innych roślinach motylkowych.

Wymagania nawozowe kapusty

Kapusta jest jednym z warzyw, które mają największe wymagania pokarmowe. Jej przeciwieństwo to uprawa ziemniaka, który pod tym względem wymaga bardzo mało. Zakłada się, że jeżeli chce się osiągnąć plon 70 ton kapusty z hektara, to roślina pobierze z hektara gleby: 250 kg azotu, 90 kg fosforu w postaci tlenkowej, 300 kg potasu w postaci tlenkowej, 18 kg magnezu w postaci tlenkowej i 350 kg wapnia w postaci tlenkowej. Kapusta ma bardzo wysokie zapotrzebowanie na wapń, który jest zawarty w glebie – w przypadku odmian wczesnych jest to aż 700–1200 mg/dm³, a w przypadku odmian późnych 1000–1500 mg/dm³.

Aby kapusta dobrze rosła, potrzebuje stałego dostępu do łatwo przyswajalnego azotu. Dlatego najlepiej jest wysiewać azot w 3 dawkach w formie saletry amonowej. Pierwszą dawkę należy podać przed sadzeniem roślin. Kolejne w trakcie wzrostu kapusty. Warto zasilić uprawę nawozem wieloskładnikowym z mikroelementami, ponieważ ich niedobór może pogarszać plonowanie tego warzywa.

Sadzenie kapusty z rozsady

To warzywo uprawia się z rozsady. Wysiewy nasion zaczyna się na koniec stycznia, a kończy w kwietniu, w zależności od odmiany. Rozsada kapusty, która jest prawidłowo przygotowana i nadaje się do wysadzenia na pole, charakteryzuje się tym, że ma wykształcone, dobrze rozwinięte 4 liście, a 2 kolejne są w fazie tworzenia się.

Jakie odmiany kapusty są najlepsze do uprawy przemysłowej?

Kapusta biała ma wiele odmian, które charakteryzują się różnymi właściwościami. Do uprawy przemysłowej polecane są szczególnie odmiany:

  • ‘Flexton’ F1
  • ‘Adelco’ F1
  • ‘Professor’ F1
  • ‘Succesor’ F1
  • ‘Novoton’ F1
  • ‘Kilaplon’ F1
  • ‘Zenon’ F1 oraz ‘Storidor’ F1

‘Flexton’ F1 to odmiana kapusty, która daje wczesne i wysokie plony. Jej okres wegetacji wynosi około 85–95 dni. Główki osiągają masę około 6–7 kg.

‘Adelco’ F1 jest odmianą doskonałą do przetwórstwa. Ma silny system korzeniowy i szybko zawiązuje główki. Dodatkowo jest odporna na choroby. Można przetrzymywać ją na polu bez ryzyka spękania. Po 90 dniach okresu wegetacyjnego kapusta tej odmiany waży około 3 kg i jest gotowa do zbioru. Jeżeli jednak zostanie na polu do 125 dni, jej główki mogą osiągnąć masę do 8–9 kg.

‘Professor’ F1 to odmiana o okresie wegetacyjnym wynoszącym około 130–140 dni. Szybko przyrasta i masa główki osiąga 8–9 kg. Warzywa tej odmiany mają nieco spłaszczoną główkę i są dość odporne na choroby.

‘Succesor’ F1 ma podobne właściwości jak ‘Professor’ F1, jednak okres wegetacyjny tej odmiany jest o 10 dni krótszy. Osiąga też nieco mniejsze główki. Oprócz tego wykazuje się wysoką odpornością na choroby.

‘Novoton’ F1 to odmiana, która charakteryzuje się bardzo wysoką ilością plonów, bo daje nawet aż 150–200 ton z hektara. Kapusta ta nadaje się bardzo dobrze do kiszenia i przetwórstwa.

‘Kilaplon’ F1 osiąga masę główki od 7,5 do 9 kg. Nadaje się doskonale do kwaszenia, a jej okres wegetacyjny trwa około 130–135 dni. Ma wysoką odporność na kiłę kapusty oraz jest zdolna do czerpania nawet z niewielkich zasobów wodnych w glebie.

‘Zenon’ F1 to kapusta, która nadaje się do długiego przechowywania. Jej okres wegetacji wynosi około 130–140 dni. Daje stabilne i wysokie plony na różnych glebach. Nadaje się także do przemysłu przetwórczego.

Storidor F1 jest odmianą kapusty, która nadaje się bardzo dobrze do przechowywania. Najczęściej osiąga masę główki od 2,5 do 3,5 kg. Daje dobre plony i jest chętnie wybierana przez gospodarstwa zaopatrujące supermarkety.

Jak pielęgnować uprawę kapusty?

Kapusta może zmagać się z chorobami, które są w stanie porazić całą plantację. Ochronie przed chorobami sprzyja stosowanie płodozmianu, a w sytuacji, gdy mimo to pojawi się choroba, trzeba zastosować chemiczne środki ochrony roślin. Do najczęstszych chorób dotykających uprawy kapusty należą: alternarioza, kiła kapusty, mączniak prawdziwy kapusty, mączniak rzekomy kapusty oraz szara pleśń.

Plantacja kapusty może zostać także zaatakowana przez szkodniki. Takiej sytuacji sprzyja nieprzestrzeganie zasad płodozmianu. Kiedy się pojawią, konieczne jest zastosowanie środków chemicznych w celu ich zwalczenia. Najczęściej atakujące uprawę kapusty szkodniki to: mączlik szklarniowy, śmietka kapuściana, mszyca kapuściana i bielinek kapustnik.

Konieczne jest też dbanie o odchwaszczanie uprawy kapusty. To szczególnie ważne w początkowej fazie wzrostu rośliny. Z czasem, gdy główki zaczynają mieć duże liście, kapusta poprzez swoją masę przygniata chwasty i zacienia je.

Aktualności

Zainteresują cię również

arrowPrev
arrowNext
Wszystkie wpisy